Koploperproject: Samen zorgen we voor een sterk en toekomstbestendig Flevoland

22/05/2024

Overheden, marktpartijen en consumenten verlangen steeds vaker van bedrijven dat ze duurzaam/maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in eisen in aanbestedingen en inkooptrajecten en in veranderd koopgedrag van consumenten.

De overheid en de EU gaan grote bedrijven binnenkort verplichten om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Op hun beurt gaan die bedrijven dit ook steeds vaker vragen aan hun ketenpartners, dus ook het MKB. Dus wil je als bedrijf niet achter het net vissen, dan is het zaak om tijdig te beginnen en een degelijk beleid op te stellen dat verder gaat dan alleen ledlampen en zonnepanelen.

Om organisaties in Nederland naar een hoger niveau tillen op het gebied van duurzaamheid en toekomstbestendigheid is in 2010 het Koploperproject geïnitieerd. 

Wat is het Koploperproject

Dit initiatief, ondersteund door gemeenten, bedrijfskringen en provincie Flevoland, heeft sinds de start meer dan 55 Koploperprojecten uitgevoerd in meerdere provincies. Hierbij wordt samengewerkt met partners en adviseurs uit de regio. 

Het Koploperproject is er voor vooruitstrevende organisaties met minimaal 10 medewerkers en: 

  • Ondersteunt deelnemende bedrijven in hun eigen transitieproces en dienen als voorbeeld voor andere bedrijven;
  • Helpt mee in een handige integrale duurzaamheidsagenda en een overtuigend verhaal naar de stakeholders toe;
  • Geeft helder inzicht in de sterke punten en verbeterpunten en maakt duurzaamheid meetbaar;
  • Helpt bedrijven en organisaties op een inspirerende en praktische manier om duurzamer te ondernemen. 

De doorlooptijd van een Koploperproject is ca. 1 jaar en start met een kick off. Hierna volgen twee workshops en de afsluiting vindt plaats tijdens het Koplopersymposium met de verkiezing van de koploper van het jaar. De kosten voor deelname bedragen 4.000 euro. Elk deelnemend bedrijf kan (achteraf) een aanvraag doen bij Horizon Flevoland, om 50% van deze kosten als subsidie o.v.v. Voucher Circulaire Economie terug te vragen (zie Voucher Ondernemerschap (MKB) & Circulaire Economie - Horizon Flevoland voor de voorwaarden)

Na een succesvol 2e Koploperproject in Flevoland, waarbij deelnemers individueel of samen met andere organisaties vervolgstappen hebben gezet naar duurzamer ondernemen, streven we naar een kick off met een 3e Flevolands Koploperproject.

Bedrijfskring Lelystad heeft zich gecommitteerd aan het mede organiseren van een inspiratiesessie voor Lelystadse ondernemers.

Uitnodiging inspiratiesessie ondernemers Lelystad

Wil jij inspiratie opdoen door ervaringen te horen van Koploper 2023 Bol van Staveren en informatie krijgen over het Koploperproject? Kom dan naar de inspiratiesessie in Lelystad.

Wanneer:           25 juni 2024     

Tijdstip:              16.00 – 17.00 uur

Waar:                 A.S.F. Fischer, Zilverstraat 1, 8211 AN Lelystad

Tijdens deze inspiratiesessie is er plek voor 15 ondernemers met minimaal 10 medewerkers. Aanmelding kan via een mail aan sandrakamp@bedrijfskring.nl

Samen zorgen we voor een sterk en toekomstbestendig Flevoland!