BKL Geslaagde Arbeidsmarkt Conferentie

12/05/2023

Lelystadse bedrijven in gesprek over het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt

Geslaagde Arbeidsmarkt Conferentie op donderdag 11 mei door Bedrijfskring Lelystad

Op 11 mei jl. heeft Bedrijfskring Lelystad (BKL) haar arbeidsmarktcommissie gepresenteerd tijdens een conferentie waar werkgevers, ondernemers, onderwijs en plaatselijke politiek met elkaar in gesprek gingen over de arbeidsmarktsituatie. De commissie, bestaande uit BKL-leden die expert zijn in de arbeidsmarktbranche, heeft als missie de stad een beetje mooier te maken en met name de arbeidsmarktsituatie in Lelystad te verbeteren. Dit is noodzakelijk, aangezien veel ondernemers en instellingen momenteel kampen met een tekort aan personeel en dit hun bedrijfsvoering belemmert.

De arbeidsmarktcommissie heeft een aantal speerpunten geformuleerd om de arbeidsmarktsituatie in Lelystad te verbeteren. Zo willen zij bijvoorbeeld kijken hoe talenten in de stad aan het werk kunnen komen en blijven, hoe bedrijven naast opleidingsteams kunnen staan en hoe omgegaan kan worden met het tekort aan gekwalificeerd Nederlands sprekend personeel. Ook het tekort aan huisvesting voor potentiële medewerkers en het ontbreken van (eigen of openbaar) vervoer zijn punten van aandacht voor de commissie. Verder willen zij zorgen dat er altijd voldoende stageplekken zijn.

Om deze speerpunten concreter te maken en vervolgens doelen en verbeteracties te formuleren, organiseerde de BKL op 11 mei jl. de Arbeidsmarkt Conferentie. Tijdens deze bijeenkomst werden de aanwezigen hartelijk welkom geheten bij Vilton, onderdeel van Vlint Holding om dit gezamenlijke probleem aan te pakken. Onderdeel van het programma was een bijdrage van spreekster Kirsten de Roo, schrijfster van het boek 'Personeelstekort begint bij jezelf'. Haar boodschap was dat er veel externe factoren zijn die invloed hebben op het personeelstekort, maar er zijn ook veel zaken waar je zelf invloed op hebt. Ook werden de ervaringen van Lelystadse werkgevers besproken die met een enquête voorafgaand aan de conferentie waren verzameld.  

Onder de zestig deelnemers aan de conferentie waren onder andere bedrijven als Albert Heijn Voorhof, Bol.com en Van der Valk Hotel Lelystad, maar ook de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland waren vertegenwoordigd. De BKL gaat ervan uit dat zij samen met alle partijen dit probleem zo goed mogelijk kunnen aanpakken. Deelname aan deze bijeenkomst was exclusief op uitnodiging.

De Arbeidsmarkt Conferentie was een succes en de deelnemers waren enthousiast. Er werd gesproken over een taskforce als voortzetting op de commissie en vervolgens op de conferentie.  Direct waren er reacties van aanwezigen om samen aan de slag te gaan. Het is belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven en verder te gaan op de uitdagingen die zijn besproken.

Bekijk hier de foto's van de bijeenkomst