Stroomnet in Flevoland zo goed als vol

24/11/2022

Netbeheerder TenneT heeft gemeld dat in een groot deel van Nederland sprake is van zogeheten netcongestie. Dit betekent dat het stroomnet zo vol zit dat er weinig tot geen ruimte is voor nieuwe aansluitingen. De zuidelijke en oostelijke Flevopolder valt in het gebied waarvoor TenneT de melding doet. Het gaat vooral om grotere aansluitingen voor bedrijven en instellingen zoals scholen en ziekenhuizen. Particulieren kunnen nog wel aangesloten worden. De mededeling van TenneT heeft grote gevolgen voor de toekomstige ontwikkeling van Flevoland.

Volgens onze voorzitter Dirk Jan Verdoorn van de Bedrijfskring Lelystad is er veel mogelijk, maar zijn niet alle oplossingen toegestaan. Verdoorn: "Op dit moment hebben we bedrijven die heel graag willen uitbreiden. Die hebben een kavel gekocht of nog een kavel hebben liggen. Daar willen ze ondernemen, maar ze kunnen geen aansluiting krijgen." Volgens Verdoorn remt dat de ontwikkelingen. Verdoorn is pessimistisch gestemd: "Als je heel naïef een stuk grond hebt gekocht en je denkt daar morgen een bedrijf te kunnen beginnen én je hebt de aansluiting nog niet geregeld, dan kon je wel eens van een koude kermis thuiskomen."

Stroom delen
Ondernemers zijn constant op zoek naar mogelijkheden, zegt Verdoorn. Zoals stroom delen bijvoorbeeld. Als een bedrijf op enig moment minder stroom nodig heeft, zou dat bedrijf stroom kunnen leveren aan de buurman die meer stroom nodig heeft. Maar volgens regelgeving mag dat niet. Een leverend bedrijf zou dan een stroomproducent worden en daar gelden strenge regels voor. Ook verzekeringsmaatschappijen staan vanwege het brandgevaar niet te springen om deze constructie. Een andere methode is het spreiden van het stroomgebruik over de dag. Dat zouden ondernemingen op een bedrijventerrein kunnen bereiken door op verschillende momenten van de dag te beginnen. Hierdoor worden de piekmomenten van het stroomgebruik in de omgeving verdeeld. In Noordoostpolder wordt volgens Verdoorn geëxperimenteerd met verschillende samenwerkingsverbanden om grote piekstromen te voorkomen. Onze voorzitter zegt dat dit kan werken: "Je maakt veel continuer gebruik van het stroomnet."

Lees hier het hele artikel