Grootste batterij van Nederland brengt balans in Flevoland

10/10/2022

Gedeputeerde Jop Fackeldey mocht minister Jetten (Klimaat en Energie) ontvangen bij de opening van de grootste batterij van Nederland. Initiatiefnemer GigaStorage nam de Buffalo-batterij bij Lelystad in bedrijf, waarmee er 48 megawatt (ofwel 48.000 kilowattuur) aan stroom kan worden opgeslagen. Hierdoor kan het stroomnetwerk in Flevoland beter in balans worden gebracht én wordt er meer dan 8.500 ton CO2 bespaard per jaar. De batterij wordt van stroom voorzien vanuit wind- en zonneparken in de buurt van Lelystad.

Trots

Gedeputeerde Jop Fackeldey: “Wij zijn heel trots dat een partij als GigaStorage, samen met partners als Equans, Triodos en Eneco, met de Buffalo een flinke bijdrage levert aan het verduurzamen van het elektriciteitsnetwerk van Flevoland. Met het programma Energie in Balans willen we van Flevoland dé proeftuin maken voor energie-opslag in Nederland. Daarbij is de innovatie en ondernemingskracht van dit soort partijen onmisbaar.”

Ruimte op stroomnet

Het Nederlandse elektriciteitsnet lijkt vol. Dit heeft te maken met het feit dat wij rekenen met de piekbelasting op het elektriciteitsnet, maar het elektriciteitsnet heeft het grootste deel van de tijd voldoende ruimte. Door batterijen op strategische plekken te koppelen aan de verdeelstations van de netwerkbedrijven, kunnen meer afnemers of producenten worden aangesloten binnen de huidige aansluiting. Of anders gezegd: als het lokaal te vol wordt op het stroomnet is, zal de batterij het lokale elektriciteitsnet ondersteunen.

Kijk hier voor meer informatie.