40 jaar poëzie, muziek en land-art gebundeld in jubileumboek van festival Sunsation

12/04/2022

Het eerste exemplaar van het boek ‘Ode aan de zon’ is dinsdagmiddag 22 februari overhandigd aan de commissaris van de Koning in Flevoland Leen Verbeek. Het jubileumboek markeert het 40-jarige bestaan van festival Sunsation, het oudste culturele festival in Flevoland. “Sunsation is werkelijk prachtig en van het hoogste niveau, toegankelijk voor iedereen; de plek waar poëzie, muziek en taalkunstenaars op een inspirerende plek samenkomen”, aldus commissaris Verbeek, die tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland is.

Het boek ‘Ode aan de zon’ ademt de tijdgeest door de jaren heen en vormt tevens een culturele inspiratiebron voor de jonge generatie. Het boek is gevuld met prachtig beeldmateriaal, waarmee de historie en voortgang van het festival op een aantrekkelijke wijze in beeld worden gebracht. Er is aandacht voor landelijk bekende dichters die acte de présence gaven bij Sunsation: Johnny van Doorn, Jan Wolkers, Simon Vinkenoog, Gerrit Komrij, Remco Campert, Marieke Lucas Rijneveld, Lieke Marsman e.a., aangevuld met interviews met onder meer Bart Chabot, Ernst Jansz, oud-Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja en Sunsation-oprichter Thom Ummels. Het jubileumboek is mogelijk gemaakt door bijdragen van provincie Flevoland en Prins Bernhard Cultuurfonds. ‘Ode aan de zon’ is verkrijgbaar bij boekhandels en culturele instellingen door heel Flevoland.

Landschap en poëzie als decor Het festival Sunsation groeide in veertig jaar uit tot een breed, laagdrempelig poëziefestival. Het natuurlijke decor wordt gevormd door één van de belangrijkste landschapskunstwerken van Nederland: het Observatorium Robert Morris. “Ik beschouw de verschijning van ons jubileumboek als een onuitwisbaar moment in onze 40-jarige geschiedenis”, aldus oprichter en voorzitter van het festival Thom Ummels. “De bijzondere foto’s en memorabele teksten geven precies de sfeer weer die Sunsation al veertig jaar kenmerkt. Een voor bezoekers unieke combinatie van poëzie, land-art en de prille ochtendstond op het nieuwe land van Flevoland. Iets om te blijven koesteren voor de toekomst.”

Wat is Sunsation Sunsation is een gratis toegankelijk poëziefestival, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de zomerzonnewende in Observatorium Robert Morris. De komende editie is op 17 en 18 juni. Meer informatie over het boek én over de aankomende editie van Sunsation is te vinden op de website van het festival: www.festivalsunsation.com.