Cursus over opvolging familiebedrijf

09/11/2021

Bedrijfsopvolging is een cruciale fase in het bestaan van een familiebedrijf. De wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat familiebedrijven bij overdracht niet altijd succesvol zijn en het rendement daalt na elke generatiewisseling. Slechts 30% van de familiebedrijven overleeft de eerste generatiewisseling, 13% overleeft de tweede generatiewisseling en slechts 3% van de familiebedrijven staat nog overeind na een derde generatiewissel. 

Vanwege het grote aantal familiebedrijven in Flevoland en de impact die deze bedrijven hebben op de regionale economie, heeft de provincie Flevoland de keuze gemaakt om de pilot van het programma “Opvolging in familiebedrijven” te ondersteunen met een incidentele subsidie. Ook in Lelystad behoort 61,9% van het bedrijfsleven tot een familiebedrijf. 

De cursus is ontwikkeld door Saxion Hogeschool en Flynth. Opvolgers van familiebedrijven die zich willen voorbereiden op een succesvolle overname, kunnen vanaf 18 november deelnemen aan een nieuwe cursus ‘Opvolging in familiebedrijven’. Het programma gaat in Flevoland voor het eerst van start en de cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden plaats van 16:00 tot 20:00 uur in Emmeloord.

Ervaringen uitwisselen met andere potentiële opvolgers en kennis opdoen staan centraal in het programma. De deelnemers gaan aan de slag met een eigen stappenplan, strategie voor de toekomst en een opvolgingsplan. Ook de vraag “kan ikzelf beschikken over voldoende ondernemerskwaliteiten?” komt aan de orde. Naast de bijeenkomsten is er ruimte voor persoonlijke coaching.

Meer informatie over het programma, data en investering staan op de website www.opvolgingfamiliebedrijven.nl of download de flyer.