Volop activiteiten in Batavialand tijdens de maand oktober

05/10/2021

Weekend van de Wetenschap én Maand van de Geschiedenis

Op 2 en 3 oktober was het landelijke evenement Weekend van de Wetenschap. In Batavialand werden tal van activiteiten georganiseerd die de wetenschap toegankelijker maken. Zo was er aandacht voor wat archeologen precies doen en werd er nader ingegaan op het wetenschappelijk onderzoek dat wordt gedaan om een reconstructie van een schip te maken. Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar kon er ook een bezoek aan het provinciaal depot worden gebracht. Leuk en leerzaam. Dat geldt ook voor de hele maand oktober, de Maand van de Geschiedenis. Ook hier doet Batavialand aan mee, met een groot aantal activiteiten voor jong en oud. Zo is er volop aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van Lelystad en Flevoland, krijgen bezoekers hulp bij het maken van hun familiestamboom en is het zelfs mogelijk om archeologen aan het werk te zien. 

1 tot en met 17 oktober 2021: mini-expositie ‘Van Plan Lely tot provincie Flevoland’
Voor deze expositie zijn bijzondere documenten en voorwerpen uit de depots gehaald, die te maken hebben met de geschiedenis van het ontstaan van de provincie. Ook de Flevowand, het grote geborduurde doek van de Flevolandse geschiedenis, is aangevuld met talrijke unieke objecten uit de depots. De expositie is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur (zondag 11:00 – 17:00 uur). 

9 en 10 oktober 2021: Flevoweekend 
Tijdens dit weekend wordt de geschiedenis van Flevoland in de schijnwerpers gezet. Zo geeft de conservator van het museumdepot een aantal keer een leerzame en interessante uitleg bij de mini-expositie. Ook is er tijdens dit weekend een bijzondere gast aanwezig: ontmoet ir. Cornelis Lely in levenden lijve, de man aan wie wij in Flevoland onze droge voeten danken. Daarnaast kunnen bezoekers een enorme Caterpillar D4C bewonderen. Dit voertuig met imposante rupsbanden heeft een rol gespeeld bij de aanleg van Flevoland en is na een grote opknapbeurt voor het eerst weer te zien. Ook staat er een opengewerkt model van het voertuig waarbij te zien is hoe de motor werkt. In aanloop naar het weekend krijgt dit open model op 2 oktober een flinke schoonmaakbeurt, die  toegankelijk is voor het publiek. De schoonmaakbeurt begint omstreeks 11.00 uur.

10 oktober 2021: GeneaHotspot open
GeneaHotspot is dé plek voor hulp bij het maken van een familiestamboom. Zowel beginners als gevorderden kunnen terecht voor advies en hulp op dit gebied. Onderwerpen die aan bod kunnen komen, zijn onder andere de burgerlijke stand, familiewapens, bevolkingsregister en militaire voorouders. Ook krijgen bezoekers tips voor het bewaren van gegevens en het maken van een familieboek. Geopend van 11.00 tot 15.00 uur.

Elke woensdag- en vrijdagmiddag: ArcheoHotspot 
Batavialand is de perfecte plek voor archeologie. Sporen in de bodem vertellen veel over onze voorouders. ArcheoHotspot maakt archeologie voor iedereen toegankelijk. Bezoekers kunnen vragen stellen, archeologen aan het werk zien, onder begeleiding meewerken aan een onderzoek en eigen vondsten ter plekke laten onderzoeken. Geopend van 13.30-17.00 uur.


Foto: De Caterpillar-rupstrekker van Batavialand wordt naar de werkplaats van de Stichting Polderpioniers Flevoland gereden voor een opknapbeurt, 26 juni 2021