Een reconstructie, een schip in de maak en een scheepswrak

09/09/2021

Batavialand verzorgt drie schepenweekenden in september

Een reconstructie, een schip in de maak en een scheepswrak staan centraal tijdens de drie schepenweekenden in september. De Batavia, het Waterschip en de Ventjager zijn drie schepen met allemaal hun eigen succesverhaal.

11 en 12 september: De Batavia

Er wordt gestart met het beste paard van stal, namelijk de Batavia. Tijdens dit weekend staat het maritieme leven in de 17de eeuw centraal. Kinderen gaan langs allerlei onderdelen om een “scheepsmaatje” diploma te verdienen. Ze worden getest op activiteiten als ra lopen en touw slaan om een echt scheepsmaatje te worden. Op de steiger wordt er informatie geboden over de voortgang om de Batavia aan Land te krijgen.

18 en 19 september: Het Waterschip

Dit schip is het eerste waterschip wat gebouwd wordt sinds 194 jaar met materialen zoals puddleijzer en veenmos. Deze zeldzame authentieke reconstructie heeft een prominente plaats op de werf. Tijdens het schepenweekend Waterschip neemt Batavialand de bezoeker mee in het bouwproces van het maken van een Waterschip.

Zo zijn er demonstraties van het stomen, buigen en plaatsen van de huidgangen, lezingen over het reconstructieproces en rondleidingen in het depot. Speciaal voor dit weekend wordt er een roerbeslag gemaakt in de smederij en een nieuw biertje onthuld door bierbrouwerij Praght.

25 en 26 september: De Ventjager

Het oudste schip van dit rijtje, maar zeker niet het minste. De Ventjager is een bijzonder visserschip dat in de polderschuur van het museum opgesteld staat. Bezoekers leren over wat een ventjager nu allemaal precies deed en hoe het leven aan boord van zo’n schip was. Kinderen leren spelenderwijs door middel van spellen op de active floor en een handelsspel om een schipper op de Ventjager te zijn. Voor de bezoekers die wat dieper op de materie in willen gaan wordt er een lezing en rondleiding rondom de Ventjager verzorgt.