Het Flevolands verleden komt tot leven tijdens het Flevoweekend

09/06/2021

In Batavialand komt het Flevolands verleden tot leven tijdens het Flevoweekend. In het tweede weekend dat Batavialand weer bezoekers mag verwelkomen worden er allerlei bijzondere activiteiten georganiseerd. Op 12 en 13 juni wordt de historie van Flevoland extra in de schijnwerpers gezet.

Ook al is Flevoland de jongste provincie van Nederland, toch heeft het een interessante geschiedenis. Tijdens het Flevoweekend ontmoeten bezoekers ir. Cornelis Lely, is er aandacht voor Flevolandse objecten en maken kinderen een eigen polder.

Bezoekers hebben de mogelijkheid om uit eigen bezit voorwerpen mee naar het museum te nemen. Tijdens een ‘Tussen Kunst en Kitsch’-spreekuur worden deze objecten voorgelegd aan specialisten en vertellen zij wat ze ervan weten.

Speciaal voor dit weekend is er een mini-expositie van kaarten, tekeningen en voorwerpen die de ontwikkeling van Flevoland vanaf het Plan-Lely tot in de 21ste eeuw laat zien. In de bestaande expositie de Flevowand zijn sinds kort objecten te bezichtigen die bij het historiedoek horen. Zo ligt er een bot van een mammoet en zelfs een geweer dat gebruikt werd tijdens de Slag op de Zuiderzee van bijna 500 jaar geleden! Conservatoren van de verschillende depots hebben samengewerkt om het grote geborduurde doek van de Flevolandse geschiedenis aan te vullen met talrijke bijzondere objecten.

Kinderen ontmoeten ir. Cornelis Lely in het echt en mogen hem allerlei vragen stellen, ze worden zelf ingenieur door aan de slag te gaan in het Watertheater.

Naast alle activiteiten voor het Flevoweekend is het ook mogelijk om de wisseltentoonstelling ‘Man Overboord’ te bekijken, de nieuwe Zeven Provinciën zaal te bezichtigen en de Batavia te bezoeken. Alle Lelystedelingen hebben gratis entree met de pionierspas t/m eind 2021.

Vanwege de maatregelen die nog steeds in acht gehouden moeten worden om een zo veilig mogelijk bezoek te creëren, is het voor de bezoekers noodzakelijk om te reserveren. Ook bezoekers die gebruik willen maken van de pionierspas moeten nog even via deze link aangeven dat ze al een entreebewijs hebben.