Gemeenteraad van Lelystad draagt Mieke Baltus voor als nieuwe burgemeester van Lelystad

26/02/2021

De gemeenteraad van Lelystad heeft besloten over de aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de nieuwe burgemeester. De raad beveelt aan Mieke Baltus te benoemen. De 53-jarige Baltus zal Ina Adema opvolgen, die in juli 2020 bekendmaakte per oktober 2020 Commissaris van de Koning in Brabant te worden. Ina Adema was vier jaar burgemeester in Lelystad.

Mieke Baltus is momenteel en sinds 2013 burgemeester in Heemskerk. Daarvoor bekleedde zij dit ambt 7 jaar in Uitgeest. Ze is een ervaren bestuurder die haar loopbaan begon als raadslid, vervolgens wethouder en nu reeds 14 jaar het burgemeesterschap. Ze studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Mieke is verbonden aan het CDA. Uit de gesprekken bleek een warme belangstelling voor Lelystad met een scherp oog voor de vraagstukken die er liggen. Ze kan een groot netwerk binnen de Metropool Regio Amsterdam en Den Haag inzetten om Lelystad verder te helpen.

De gemeenteraad zag tijdens de selectieprocedure een kordate kandidaat met een goed analytisch vermogen die op een prettige, duidelijke manier in contact staat met anderen; een verbinder. In de profielschets, die voor een groot deel overeenkomt met de versie uit 2016, kwam ongewijzigd naar voren dat de nieuwe burgemeester iemand met lef moest zijn. Een handen uit de mouwen type, daadkrachtig, verbindend met een frisse blik en een stevig netwerk. De raad heeft er alle vertrouwen in dat Baltus aan dit profiel voldoet.

De benoeming en installatie van mevrouw Baltus wordt voorzien in juni 2021. Henry Meijdam neemt, in afwachting van de benoeming, als waarnemend burgemeester de honneurs waar.