'Financial Close' voor SwifterwinT

23/12/2020

Windpark SwifterwinT op Land, onderdeel van Windplanblauw, bereikte 22 december 2020 ‘Financial Close’. Rabobank, ABN AMRO Bank, Nederlandse Waterschapsbank, Landesbank Baden-Württemberg en Sumitomo Mitsui Banking Corporation verstrekken een lening voor de bouw van de 37 windturbines op land in de gemeenten Dronten en Lelystad. Hiermee heeft het windpark een belangrijke mijlpaal bereikt in de realisatie van dit project.

Financiering
Het consortium van banken zal het windpark langdurig financieren. Dit komt bovenop de investering van de certificaathouders van SwifterwinT op Land B.V.. Daarnaast hebben inwoners van Swifterbant, Dronten en Lelystad en andere belangstellenden financieel kunnen participeren in het windpark door middel van een obligatielening van in totaal EUR 10 miljoen. De uitgifte van deze obligatielening heeft afgelopen jaar plaatsgevonden. 

Realisatie
Nu de financiering rond is, kan de bouw van dit gedeelte van het windpark starten. Naast de 37 windturbines omvat dit ook de bouw van het onderstation en de aansluiting op het landelijke elektriciteitsnetwerk. Over de bouwwerkzaamheden zal intensief met de omgeving worden gecommuniceerd, om eventuele hinder zoveel mogelijk te beperken. Directeur van SwifterwinT B.V. Stephan de Clerck is heel blij dat Financial Close voor het eind van dit jaar is bereikt. “Het vraagt heel veel inspanning van alle betrokkenen om voor een windpark als SwifterwinT op Land Financial Close te bereiken. Daar werken we sinds 2010 met ruim 170 agrarische ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren naartoe. Sindsdien zijn er steeds meer mensen bijgekomen, die op verschillende manieren participeren in dit windpark. Daarmee is onze ambitie om in dit gedeelte van Flevoland een windpark van ons allemaal, voor ons allemaal te realiseren, een belangrijke stap dichterbij gekomen. En kunnen we in het nieuwe jaar starten met de bouwwerkzaamheden.”

Over SwifterwinT
SwifterwinT is een samenwerking van meer dan 170 agrarische ondernemers en inwoners van de gemeente Dronten. De 37 windturbines van SwifterwinT op Land hebben samen ruim 200 MW opgesteld vermogen. Ze produceren daarmee voldoende groene stroom voor het totale elektriciteitsverbruik van ca. 275.000 huishoudens. Het definitieve sein voor de bouw van de 24 windturbines op het IJsselmeer volgt later.

Over Windplanblauw
Windpark SwifterwinT op Land is onderdeel van Windplanblauw. Windplanblauw is een windpark in de noordwesthoek van Flevoland. De huidige 74 windmolens worden hier vervangen door 61 grotere turbines, met meer vermogen. In totaal zullen deze windturbines jaarlijks ca. 250 MW duurzame stroom opwekken. Windplanblauw levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de doelstelling in het Nederlandse Klimaatakkoord om in 2030 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen op te wekken.

Een deel van de opbrengsten van het windpark wordt in een omgevingsfonds gestort ten bate van de inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad.

De tweede initiatiefnemer van Windplanblauw is Vattenfall. Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame energieproductie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.