Donderdag 5 november zijn 3 medewerkers van Hajé Restaurants gestart bij Woonzorg Flevoland. Een duidelijke win-win aan beide kanten. Het initiatief van deze match kwam van het Lelystad Akkoord. Samen met Woonzorg Flevoland en Hajé restaurants slaan ze de handen ineen om horecamedewerkers die nu thuiszitten, in te zetten in de zorg.
Win-win situatie
De coronaperiode zorgt voor ingewikkelde situaties in zowel de horeca als de zorgsector. Sinds maart jl. worden horecaondernemers zwaar getroffen door de maatregelen van het kabinet. Waar eerst sprake was van een gedeeltelijke sluiting, zijn de deuren nu al een aantal weken volledig dicht. De zorg daarentegen heeft het drukker dan ooit en maakt overuren. Medewerkers vallen uit doordat ze zelf (of familieleden) besmet zijn en door de steeds toenemende werkdruk.
Waar de ene sector mensen beschikbaar heeft, kan de andere de roosters amper rond krijgen. Thierry de Jager van Hajé restaurants ziet heel duidelijk het belang vanuit alle partijen: “Wat een prachtig initiatief, ik heb mensen over en de zorg heeft een schreeuwend tekort! Dus dit is een kans om mijn mensen in te zetten op plaatsen waar ze hard nodig zijn. Zo helpen we elkaar en is het echt een win-win situatie“.
Medewerkers uit de horeca zullen ingezet worden op een aantal werkzaamheden waar de zorg niet aan toe komt. “Bijvoorbeeld helpen met maaltijden, een kop koffie drinken met bewoners en cliënten en er simpelweg voor hen zijn in deze moeilijke tijd. Zo kunnen medewerkers zich meer focussen op het primaire zorgproces.” aldus Barteld Oppers manager Gastvrijheid en Welzijn van Woonzorg Flevoland.
Foto door Fotostudio Wierd
Van links naar rechts Irene Medema, campagnemanager Lelystad Akkoord | Thierry de Jager, Hajé| Barteld Oppers, Woonzorg Flevoland |
Olievlek
Onlangs zag Irene Medema, campagnemanager van het Lelystad Akkoord, een bericht van de NOS, waarin stond dat een horecaondernemer in Drenthe zijn personeel inzette in de zorg. “Ik heb meteen de telefoon gepakt en ben gaan bellen met deze ondernemer en de betreffende zorginstelling in Drenthe. Ze waren erg bereid hun ervaringen en de gedachte achter dit initiatief te delen en vonden het geweldig dat dit ook verder in Nederland zou worden opgepakt en zich als een olievlek zou uitspreiden” aldus Irene.
Dezelfde dag nog vond ze in Barteld Oppers van Woonzorg Flevoland, een enthousiaste ‘partner in crime’.
Oppers vertelt: “De druk op de zorg neemt in deze coronaperiode alleen maar toe en we vissen uit een medewerkersvijver die nagenoeg leeg is. Daarom moeten we nu actie ondernemen. De zorg heeft mensen nodig met vaardigheden vergelijkbaar met die uit het horeca vak, namelijk aandacht en gastvrijheid op welzijnsniveau. Dit zien we ook bij Woonzorg Flevoland. Hulp bij ondersteunende taken zou het huidige personeel al wat adem geven.”
Ambitie en delen van kennis en ervaring
Woonzorg Flevoland, Hajé en Lelystad Akkoord bruisen van de energie en hebben de ambitie dit concept breder uit te rollen bij de zorg in Lelystad en daarna heel Flevoland. “Samen zijn we gaan kijken welke haken en ogen er voornamelijk juridisch waren”, laat Irene weten.
In zeer korte tijd zijn er detacheringsafspraken tussen de twee partijen gemaakt, zo kan een deel van de personeelskosten tijdelijk overgenomen worden. Het drietal wil een blauwdruk maken van de aanpak en dit delen met andere zorginstellingen en horecaondernemers.
“Ook Werkbedrijf Lelystad heeft de eerste kandidaten al voorgedragen. We hopen op nog meer mooie matches zodat de zorg geholpen wordt.” laat Irene stelling weten.
Lelystad Akkoord
Het Lelystad Akkoord nam het initiatief om horeca en zorg bij elkaar te brengen en zet zich continu in voor een inclusieve arbeidsmarkt met als doel om iedereen aan het werk te helpen en houden. www.lelystadakkoord.nl