Aandacht voor ondermijning in ‘de Week van de Veiligheid’

08/10/2020

Lelystad informeert ondernemers en bedrijven/bewoners buitengebied 

Maandag 5 oktober 2020 start de landelijke Week van de Veiligheid. Gemeente Lelystad wil in deze week het thema ondermijnende criminaliteit extra onder de aandacht brengen. Bij bewoners en bedrijven in het buitengebied valt deze week de veiligheidsenvelop op de mat. In die envelop zit een brief waarin waarnemend burgemeester Henry Meijdam bewoners en bedrijven in het buitengebied informeert over het herkennen van ondermijning. De veiligheidsenvelop bevat verder informatie over hoe men ondermijning kan melden en op welke signalen iemand moet letten bij het doen van een melding. Met de boodschap ‘Je hebt maar één keer de kans om nee zeggen!’ worden ondernemers via brancheorganisaties met een digitale flyer gewaarschuwd voor criminele weldoeners. De Week van de Veiligheid eindigt op 11 oktober 2020.

De veiligheidsenvelop
Bewoners en bedrijven in het buitengebied van Lelystad ontvangen deze week een veiligheidsenvelop in de brievenbus. Deze envelop bevat informatie over: ondermijning, op welke signalen gelet moet worden bij het doen van een melding en hoe ondermijning gemeld kan worden. Verder bevat het:
-    Een kaartje met het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem.
-    Een krasgeurkaart. Deze ruikt zoals een xtc-lab (voor de geurherkenning).
-    De Signaalkaart Buitengebied. Hierin staat welke signalen ondermijning kunnen zijn.
-    Preventietips van Cumela om diefstal van GPS-apparatuur te voorkomen. 

Ondermijning en ondernemers
Veel zelfstandig ondernemers hebben geldproblemen door de coronacrisis. Het kan verleidelijk zijn om zaken te doen met een criminele weldoener, waarbij criminelen investeren in een bedrijf en het criminele geld witwassen. Of criminelen huren een deel van een bedrijfspand voor illegale activiteiten en hopen zo uit zicht te blijven van de overheid/politie. ’Je hebt maar één keer kans om nee te zeggen’ is de boodschap van de digitale flyer die ondernemers via brancheorganisaties ontvangen. 

Samenwerken aan veiligheid 
Samen met de politie en vele andere partijen werkt de gemeente aan de veiligheid in Lelystad. In de Week van de Veiligheid ligt het accent op het bewust maken van ondernemers en bewoners in het buitengebied  van de gevaren van ondermijning. En worden er tips gegeven om ondermijning te herkennen. Waarnemend burgemeester Henry Meijdam: “Ondermijnende criminaliteit is een risico voor de veiligheid en leefbaarheid in de stad. Ondermijning is dichterbij dan we denken, de herkenning is lastig omdat het niet meteen zichtbaar is. In de Week van de Veiligheid vragen we extra aandacht voor ondermijnende criminaliteit: alleen samen drukken we het de kop in en zorgen we voor een veilige stad”.