Ondernemers blij met gevraagde opening economie in fases

07/05/2020

Ondernemers blij met gevraagde opening economie in fases
Ondernemers zijn verheugd dat het kabinet in meerdere stappen verschillende sectoren in de economie weer wil openstellen. ’Dit biedt veel ondernemers weer perspectief en we benadrukken al enkele weken dat zo’n stapsgewijze aanpak kan, als iedereen zich aan de 1,5 meter afstand en de hygiënevoorschriften houdt. We delen de zorg van het kabinet dat dit niet tot een nieuwe virusuitbraak mag leiden. Ondernemers zullen al het mogelijke doen om dat te voorkomen en de routekaart volgens plan te laten verlopen en waar mogelijk iets te versnellen. We moeten het virus met elkaar in de hand houden,’ aldus ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Perspectief
Hans de Boer: ‘Al weken spreken wij de wens uit dat we na de meivakantie weer wat gas kunnen geven als de ontwikkeling van het virus het toelaat. Dat kan nu en dat is een opsteker in deze voor ondernemers zware tijd. Er was ook een enorme behoefte aan perspectief en we hebben er veel aan gedaan om dit mogelijk te maken met onder meer de opgestelde sectorprotocollen. Door de gesloten sectoren weer op te starten verminderen we de diepte en de kosten van de recessie. Voor alle ondernemers die nog moeten wachten of maar beperkt aan de bak kunnen, moeten we met het tweede noodpakket zorgen dat ze worden gecompenseerd, zodat we zoveel mogelijk banen en bedrijvigheid in stand kunnen houden. Voor veel sectoren moet de klap bovendien nog komen.’

Vaste lasten
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ‘Wij hopen op snellere versoepelingen als we ons met elkaar goed blijven houden aan de 1,5 meter- en andere spelregels. Ondertussen werken we met het kabinet aan het tweede noodpakket, waarbij essentieel is dat dat ook voorziet in een tegemoetkoming in andere vaste lasten dan de loonkosten en dat rekening houdt met seizoenbedrijven. We moeten voorkomen dat bedrijven door die lasten alsnog omvallen met alle gevolgen voor de werkgelegenheid van dien.’

Werkbaar
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland zijn de nieuwe (gefaseerde) plannen van het kabinet door de bank genomen goed werkbaar. Wel is het jammer dat bijvoorbeeld sportscholen niet al voor 1 september aan de slag kunnen, al geeft het kabinet aan dat het met de betrokken branche wil bekijken of het verantwoord ook eerder kan. Ook zijn met een gedeeltelijke heropening van de horeca per 1 juni lang niet alle problemen opgelost en blijven veel ondernemers verlies draaien. Daarnaast is er voor de reis- en evenementenbranche helaas nog altijd nog nauwelijks perspectief, hoe begrijpelijk dit ook is vanwege het virus. ‘Tegenover deze keuzes moet dus wel staan dat deze ondernemers voldoende overheidssteun krijgen om te overleven en we banen en bedrijven voor de samenleving zoveel mogelijk kunnen behouden.’

Mondkapjes
Het kabinet en de experts waren verder vanavond duidelijk in hun boodschap dat medische mondmaskers buiten de zorg niet noodzakelijk zijn, ook niet in de sectoren die nu weer kunnen opstarten. Wel zal in het OV het gebruik van (niet-medische) mondkapjes verplicht worden, omdat daar de afstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd. Reizigers moeten daar zelf voor zorgen. Om bedrijven en sectoren die met mondkapjes willen werken hierbij te helpen, zullen VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van EZK bevorderen dat de markt voor deze zogeheten community masks zo transparant mogelijk wordt. Dit onder meer door informatie te verstrekken over het mondkapje zelf en de mogelijkheden van inkoop en productie.

Vervoersstromen beheersen met elkaar
VNO-NCW en MKB-Nederland roepen iedereen op om waar mogelijk te blijven thuiswerken, om zo grotere druk op het OV bijvoorbeeld te kunnen voorkomen en zodat we verspreiding van het virus voorkomen en alle sectoren zo snel als mogelijk weer (gedeeltelijk) open kunnen.