Online ‘kettingdans’ waait door Flevoland

02/04/2020

De Kubus houdt een online ‘kettingdans’ met als doel de provincie Flevoland en uiteindelijk heel Nederland aan het dansen te krijgen als positief lichtpuntje tijdens de Coronacrisis. Leerlingen van kunst- en cultuurcentrum de Kubus in Lelystad geven vandaag massaal een kettingdans door. Door zelf een dansfilmpje te maken, dat door te sturen en anderen op te roepen hetzelfde te doen. De ‘Kubus Dance Chain’ brengt kinderen en ouders in beweging tijdens de Coronacrisis met het nummer ‘Let Go’ van Dazz.

‘Alle stoelen en tafels moeten tijdelijk aan de kant en het huis wordt voor even omgetoverd tot dansstudio’, zegt directeur-bestuurder Alex van Zijl van de Kubus in Lelystad. ‘Trek die vaders en moeders achter hun laptop vandaan en dans je eigen choreografie. Alles mag, alles is goed, als je maar meedoet’, zegt hij enthousiast.

Lekker dansen
De Kubus Dance Chain roept duizenden inwoners op om 20 seconden van hetzelfde nummer te dansen en op te sturen. Deze filmpjes worden allemaal verzameld en door Kubus gemonteerd tot één flitsende dansclip, die later online komt.  

‘Op deze unieke manier krijgen we iedereen toch in beweging’, legt Van Zijl uit. ‘We willen de kettingdans uitbreiden en hopen straks een prachtige collage te kunnen laten zien van dans, muziek, acteren, zang en beeldend die start bij de bewoners van de hoofdstad van Flevoland.’

Kunst- en Cultuurcentrum De Kubus in Lelystad houdt vanaf 1 april elke woensdag om 13.00 uur een ketting-actie. ‘We zijn bezig met de voorbereidingen van een ketting-musical. Volgende week lanceren we via onze cursisten een eerste scene geïnspireerd op de musical van bijvoorbeeld ‘The Sound of Music’ of ‘Aladin’ en roepen iedereen op een eigen fragment uit deze musical te spelen en terug te sturen. Een paar dagen later zetten we het resultaat online. ‘Hoe grappig is het om straks The Sound of Music of Aladin voorbij te zien komen, gespeeld vanuit alle huiskamers van Nederland! Zo kunnen we kunst- en cultuur inzetten om mensen met elkaar te verbinden in deze moeilijke tijd’, aldus Van Zijl.

Over de Kubus
Kubus is het culturele en bruisende hart van de gemeente Lelystad en verbindt zoveel mogelijk mensen, zowel jongeren als juist ook ouderen, met kunst en cultuur. Het centrum voor kunst- en cultuur sloot de deuren door de Coronacrisis en zoekt naar nieuwe wegen om Lelystedelingen kennis te laten maken met onder andere dans, zang, muziek en beeldende kunst. Achter de schermen is er in een week tijd een digitaal lesprogramma opgezet.

De inzendingen van Kubus Dance Chain zijn vanaf 5 april terug te vinden via www.kubusdance.nl