Eerste Lelystadse jeugdlintjes uitgereikt

04/02/2020

Burgemeester Ina Adema heeft maandag 3 februari de eerste twee Lelystadse jeugdlintjes uitgereikt. De eer viel te beurt aan Inge Romeijn en Bryan Berkemeijer.

Inge Romeijn (17) ontvangt het jeugdlintje omdat zij niet alleen mantelzorger is, wat op zich al een zware taak en een grote verantwoordelijkheid is, maar ook haar ervaring als mantelzorger zowel op lokaal als landelijk niveau inzet. Ze levert daarmee een bijdrage aan een beter begrip voor mantelzorgers en aan het verbeteren van de steun aan jonge mantelzorgers. Ze geeft o.a. gastlessen op verschillende middelbare scholen en ROC’s en tijdens bijeenkomsten voor verwijzers.

Bryan Berkemeijer (14) ontvangt het jeugdlintje omdat hij  in de periode april 2015 tot april 2019 bijna wekelijks de Stichting Voedselbank Jediah heeft geholpen bij het samenstellen en verspreiden van voedselpakketten voor 50 tot 60 gezinnen in armoede uit de Zuiderzeewijk. Ook was hij betrokken bij de organisatie van het maandelijks diner voor mensen in armoede in de Zuiderzeewijk.

Jaarlijks rond Koningsdag, maar ook door het jaar heen, krijgen mensen in Nederland een koninklijke onderscheiding als ze zich op een bijzondere wijze en voor langere tijd ingezet hebben als vrijwilliger.

Er zijn ook jongeren en kinderen die ontzettend veel doen. Die een voorbeeld zijn voor leeftijdsgenoten en het verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om vrijwilligerswerk, mantelzorg, het redden van een leven, het doen van een uitvinding of het vestigen van een record. Door hen in het zonnetje te zetten, wil de gemeente Lelystad de maatschappelijke betrokkenheid van kinderen en jongeren stimuleren.

Aanmelden van kandidaten voor een jeugdlintje kan gedurende het gehele jaar, via de website van de gemeente Lelystad www.lelystad.nl/jeugdlintje