Werkbedrijf Lelystad en LAB werken samen aan regionale personeelsvoorziening

10/07/2019

Lelystad is aantrekkelijk voor ondernemers die op zoek zijn naar een geschikte plek om zich te vestigen. En dat wordt opgemerkt! In 2019 is Lelystad als regio samen met Almere en Zeewolde op de 4e plek geëindigd in de verkiezing Logistieke Hotspot van het Jaar. Een jaar eerder stond de regio nog ‘maar’ op plaats 12. Deze grote stijging zit ‘m wat betreft de experts onder andere in het vele beschikbare, goed gekwalificeerde en lokale personeel.

Rob Verhoeff, directeur OMALA, en Onno Vermooten, directeur Werkbedrijf Lelystad, zetten zich samen in voor de lokale personeelsvoorziening. “Kies je als ondernemer in Lelystad voor lokaal personeel, dan profiteer je volop”, aldus Rob Verhoeff.

Rob Verhoeff weet hoe enorm belangrijk het lokale personeelsaanbod voor mogelijke nieuwe bedrijven is. “Om deze nieuwe vestigers te interesseren én faciliteren, zorgen wij ervoor dat hun vraag zo concreet mogelijk bij Werkbedrijf Lelystad binnenkomt. Zo leggen wij het contact tussen de nieuwe vestiger en Werkbedrijf Lelystad, om vervolgens samen de juiste medewerkers te vinden.”

Werkbedrijf Lelystad
Om iedereen aan een baan te helpen, ongeacht eventuele afstand tot de arbeidsmarkt, is in 2013 Werkbedrijf Lelystad opgericht. Het bedrijf initieert, creëert en organiseert werk en bevordert de toegang tot de arbeidsmarkt voor alle inwoners door scholing en coaching. “In eerste instantie gingen we aanbodgericht te werk”, vertelt directeur Onno Vermooten. “Door de economische groei en de daarmee gepaarde toegenomen werkgelegenheid, werken we nu volledig vanuit de vraag van de ondernemer.”

Het belang van een zichtbare werkgever
Tegenwoordig heb je het als werkzoekende voor het kiezen. Er is volop werkgelegenheid in de stad. “En juist daarom moet de werkgever zichtbaar worden”, licht Onno Vermooten toe. “Je moet bedenken hoe je werknemers naar jouw onderneming trekt en hoe je de mogelijkheden van het lokale aanbod kunt benutten.” Dat proces begint bij de vraag van de ondernemer; wat zoeken ze? Werkbedrijf Lelystad vertaalt deze vraag, indien nodig, naar een realistisch profiel en buigt zich vervolgens over het maken van de perfecte match. “Als ondernemer moet je realistisch zijn en denken vanuit het beschikbare aanbod. Als werkzoekende moet je jezelf goed kunnen presenteren. Werkbedrijf Lelystad ondersteunt beide doelgroepen in hun eigen proces”, aldus Onno Vermooten.

Ondernemers die kansen bieden aan de lokale bevolking, kunnen rekenen op gemotiveerde mensen die echt wíllen werken. Naast motivatie, is ook veel te zeggen over de flexibiliteit van de Lelystedeling; werk je dicht bij huis, dan zijn ploegen- en nachtdiensten en onregelmatige werktijden doorgaans beter te combineren. Door met eigen inwoners te werken, doen ondernemers iets terug voor de stad én vergroten zij het eigen netwerk. Dubbelwinst want de sociale samenhang in de stad wordt daarmee gestimuleerd.

Om juist deze verbinding tussen ondernemer en werkzoekende te versterken, is de overheid bereid hierin te ondersteunen – onder andere via de combinatie tussen Lelystad Airport Businesspark en Werkbedrijf Lelystad.

>> Download de leaflet 'Lelystad: een broedplaats voor goed gekwalificeerd, betrouwbaar personeel'