Lelystad Airport wordt economische motor van de regio

10/12/2018

"We zijn er klaar voor en we willen graag samen met u een succes maken van Lelystad Airport." Dit zei Janneke Sparreboom, wethouder economische zaken van de gemeente Lelystad op 7 december tijdens een ontbijtbijeenkomst, georganiseerd door Lelystad Airport Moet Door.

Tijdens deze bijeenkomst in de Stadsboerderij van Boerkok in Lelystad werden 110 ondernemers bijgepraat over de luchthaven.

Ondernemers van twintig bedrijfskringen uit de hele regio (van Alkmaar tot de Veluwe) lieten zich informeren over de kansen en mogelijkheden bij de ontwikkeling van Lelystad Airport door Peter Steinmetz (directeur van Stockholm Skavsta Airport), Jan van Mourik (VNO-NCB Brabant), Hanne Buis (directeur Lelystad Airport), Mark Lakerveld, execuitive director global markets Vanderlande uit Veghel) en Janneke Sparreboom (wethouder economische zaken gemeente Lelystad).

Jan van Mourik, VNO/NCW Brabant: "Een vliegveld, zoals wij in Eindhoven hebben, draagt bij aan vestigingsklimaat, Europese topregio’s zijn goed bereikbaar, de directe werkgelegenheid neemt toe, er vindt internationalisering van bedrijfsleven plaats en er zijn groeikansen voor het toerisme. Wij staan voor een krachtige economie en daar hoort een vliegveld bij dat de ruimte krijgt zich te ontwikkelen."

"Iedereen vliegt en vliegt meer", vertelt hij. "Maar als je in de buurt van een luchthaven woont, ben je vaak tegen groei van de luchtvaart. Gek he?! We merken dat voorstanders van luchthavens vaak terughoudend zijn om zich uit te spreken."

Peter Steinmetz, directeur van Stockholm Skavsta Airport, benadrukt dat het voor de economische ontwikkeling van een regio van belang is om naast de vakantievluchten ook de zakelijke markt te bedienen. Hij vertelt dat zijn luchthaven, met zo’n ruim 2,1 miljoen passagiers per jaar, zorgt voor 6 a 7000 arbeidsplaatsen. Over de kansen over Lelystad Airport is hij positief.

Vanderlande uit Veghel wordt op Lelystad Airport verantwoordelijk voor het sorteren van de bagage. "Dit doen we met behulp van nieuwe technieken," vertelt Mark Lakerveld van het sterk groeiende bedrijf uit Veghel. Hij heeft een tip voor ondernemers die willen inspringen op de uitbreiding van de luchthaven. "Zorg dat je de taal van de luchthaven spreekt."

Hanne Buis, directeur Lelystad Airport, roept de ondernemers vooral in te springen op de kansen die er liggen. "Kom bij ons pionieren en ik verheug me erop om daarover in gesprek te gaan." Alleen al bij de bouw van de luchthaven zijn al vele regionale bedrijven betrokken, vertelt ze. Voorbeelden zijn Terrastab uit Harderwijk, Kampstaal uit Emmeloord, Wouda Installatietechniek uit Dronten, Van Gelder Group uit Elburg en X ICT uit Zwolle.

"In Lelystad is het draagvlak voor Lelystad Airport groot," aldus wethouder Janneke Sparreboom. "Onze regio plukt er nu al de vruchten van. Kijk maar eens naar de verbeterde bereikbaarheid onze stad en het feit dat grote bedrijven als Inditex zich vlakbij de luchthaven vestigen."

Na afloop van de bijeenkomst konden ondernemers vragen stellen aan de sprekers en kregen ze een rondleiding op de toekomstige vakantieluchthaven. Aan de oproep om vooral uit te dragen dat opening in 2020 van groot belang is, werd massaal gehoor gegeven. "Lelystad Airport wordt een economische motor voor de brede regio. Draag dit uit en laat uw stem horen in uw eigen kring!", aldus Cees Okkerse, voorzitter van Lelystad Airport Moet Door.