Terugblik evenement 'BKL gaat de bak in'

21/06/2018

Gisteravond bezochten we samen met circa 70 personen de PI Lelystad. "We hebben de aanwezigen laten zien wat er zich achter de hoge muren van de gevangenis afspeelt en hoe we ons inzetten om de gedetineerden zo goed als mogelijk de regie op hun leven terug te laten pakken op een positieve wijze", aldus Obe Veldman, directeur PI Lelystad. 

In samenwerking met de penitentiaire inrichting Lelystad en de Bedrijfskring Lelystad werden BKL leden op 20 juni uitgenodigd voor een bezoek aan de bak!

Hoe ziet een gevangenis van binnen er nou uit? Is het echt een hotel? Zijn het allemaal ‘zware’ jongens? Dit en meer werd allemaal besproken tijdens het bedrijfsbezoek.

Obe Veldman: "De arbeid speelt daarbij een grote rol. Het was een zeer geslaagde avond waarin waardevolle nieuwe contacten zijn gelegd en bestaande contacten zijn aangetrokken. Ik ben trots dat we dit als PI Lelystad zo goed neer hebben kunnen zetten."

BKL lid Rosella Bok (Covebo) over het bedrijfsbezoek: "De ontvangst bij binnenkomst was zeer gastvrij. Omdat de procedure om in de PI te komen wat tijd kostte, stonden flesjes water klaar voor verkoeling. De meeste aanwezigen moesten meerdere keren door de detectiepoortjes voor er groen licht was, daarna werden we echter hartelijk ontvangen in de bedrijfskantine. Hier waren een aantal gedetineerden die de catering verzorgden.

Na de presentaties kregen wij in groepjes de gelegenheid om de gebouwen en (werk)voorzieningen te bekijken. Vooral de winkel met de gedetineerde voorman was erg interessant. Vanuit hier worden de boodschappen voor 1.750 mensen in verschillende PI’s in Nederland gedaan.

"Het was erg boeiend om te horen hoe de gedetineerden in verschillende regimes zitten met daarbij passende behandeling. Het werken in de winkel is onder de gedetineerde zeer geliefd. Ook hebben we een cel bekeken waar soms twee mensen tegelijk moeten leven, en dagelijks opgesloten zitten vanaf 17.00 tot 07.30. Dit is echt geen pretje!

Na de rondleiding stond er nog een lekker hapje en drankje voor ons klaar. Het was een boeiend bezoek. Hartelijk dank PI Lelystad en BKL voor deze mooie kans", sluit Rosella af.