Co-creatie bijeenkomst “Hoe sexy is de ui?”

14/11/2016

Krijgt de ui en de uiensector voldoende erkenning? Vele problemen in de teelt pakt de sector zelf aan. Maar zijn er nog vraagstukken die leven in de sector, waar ook kennispartijen een rol in kunnen spelen om ze op te lossen? Om deze vragen met elkaar te bespreken wordt in een worldcafé setting verschillende partijen aan elkaar verbonden. Zo gaan overheid, onderwijs en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek. De Flevo Campus heeft een netwerk van kennispartijen dus kan zij daar een rol in vervullen? En welke van deze vraagstukken leiden tot innovaties die relevant zijn voor de sector? Alle BKL leden zijn uitgenodigd om daarover mee te praten.

De uiensector van Nederland is een sector om trots op te zijn. Met ruim 15% marktaandeel op de wereldwijde exportmarkt van uien, is onze Hollandse ui momenteel de absolute koploper in de wereld. Nederland staat momenteel met ongeveer 30.000 hectare zaai- èn plantuien op een 12e positie in de wereldwijde ranglijst van uien producerende landen. De Hollandse ui bekleedt dus een toppositie in de wereld.

Ongeveer 6% van het Hollandse akkerbouwareaal wordt ingezet voor de teelt van de Hollandse ui. In de afgelopen 15 jaar is dat met 50% gestegen tot meer dan 30.000 ha hiervan nemen de Noordoostpolder en zuidelijke Flevopolder 40% van het grondgebied voor haar rekening.

Programma

13.30 uur    
Ontvangst en registratie

14.00 uur    
Welkom door dagvoorzitter Karin Senf - Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland 

14.10 uur    
Simone Eijsink - programma manager Flevo Campus
Presentatie Flevo Campus ‘feeding the city’.

14.20 uur     
Erik Waterman - directeur Waterman Onion Products BV
Afpellen van de ui; Internationaal-Nationaal-Regionaal; een sector om trots op te zijn!

14.40 uur     
Sigrid Wertheim - lector AERES Hogeschool Almere
Mogelijke onderzoeksvragen in relatie tot de consumptie van de ui door de inwoners van Almere.

15.00 uur    
ernando Postma -sous-chef Marfo B.V. 
Hoe sexy kan de ui zijn als healthy tastemaker?

15.15 uur     
Korte pauze

15.30 uur     
Praten over stellingen in het Worldcafé

16.30 uur     
Afsluiting met een hapje en een drankje

Aanmelden
Aanmelden voor de bijeenkomst kan via deze link.