Suzanne Berghuis, directeur UXEM: “Door de BKL blijven we lokaal betrokken”

26/10/2016

UXEM is toeleverancier voor allerlei flexibele schuimen. “Wij zijn een echt productiebedrijf”, legt directeur Suzanne Berghuis uit “We hebben geen producten klaar liggen, maar maken alleen dat wat de klanten ons vragen.” En dat heeft zijn vruchten afgeworpen! Tegenwoordig opereert UXEM veelal internationaal. “Juist omdat we met andere landen (Duitsland, België e.d.) werken, blijven we graag aangesloten bij de BKL; zodat we ook lokaal betrokken zijn”, aldus Suzanne. 

UXEM: overal bekend
Van de technische en de cleaning industrie, tot de meubel- en verpakkingsindustrie; de schuimen van toeleverancier UXEM zijn overal bekend. “Zo maken we voor de ene klant hoekbeschermers en voor de andere filtratie-onderdelen”, licht Suzanne toe “Onze klanten én opdrachten zijn heel divers.” Ook wordt UXEM door veel klanten ‘innovatiepartner’ genoemd. “We maken regelmatig een specifiek schuim voor alleen ‘die ene’ klant”, vertelt Suzanne “In dit proces geven wij de klant continu advies, bijvoorbeeld over de vormgeving en het beste materiaal. Uiteindelijk rolt hier dan een uniek soort schuim uit, wat perfect past bij de wensen van de klant.”

Al 42 jaar een familiebedrijf
“Mijn vader Allard heeft het bedrijf in 1974 in Amsterdam opgericht”, vertelt Suzanne “Pas in 2003 zijn we naar Lelystad vertrokken. We hebben hier een groot pand gebouwd, speciaal op maat. Lelystad is een centrale plek ten opzichte van onze klanten.” Vader Berghuis begon ooit met 5 man, maar inmiddels is dit aantal al opgelopen tot 25. “In die 42 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een grote zaak met veel verschillende productiehallen”, vertelt Suzanne “Sterker nog: in 2016 willen we gaan uitbreiden met nóg een extra hal!” Hoewel Suzanne sinds 2010 het roer volledig heeft overgenomen, is haar vader absoluut nog niet uit het bedrijf weg te denken. “Mijn vader is nog steeds R&D adviseur. Vanuit zijn rol adviseert hij interne, innovatie projecten. UXEM doet veel aan maatschappelijk verantwoord ondernemen”, aldus Suzanne.

Een platform om mensen te ontmoeten
“In 2003 hebben we ons aangemeld bij de BKL. We waren een nieuw bedrijf in Lelystad en wilden graag in contact komen met de Lelystadse ondernemers”, vertelt Suzanne “Helaas was de crisis ook bij ons voelbaar, daarom hebben we in 2009 besloten om te stoppen met alle extra activiteiten. Waaronder dus ook de BKL.” Heel lang is UXEM echter niet weggeweest. “In 2014 zijn we weer lid geworden van de BKL, ook zijn we in dat jaar genomineerd voor de BKL ondernemersprijs. Wij zien de BKL echt als een platform om mensen te ontmoeten, kennis te delen en met lokale ondernemers te praten. Hoe lossen zij problemen op en wat kunnen wij daar van leren?”, aldus Suzanne.