Zonnepanelen De Rietlanden officieel in gebruik

24/10/2016

Onlangs zijn bij Sportcomplex De Rietlanden 1400 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Wethouder John van den Heuvel nam de officiële handeling voor zijn rekening. “Om Lelystad ook voor toekomstige generaties leefbaar te maken heeft de gemeente samen met de stad een kadernota duurzaamheid opgesteld. Een van de speerpunten is om meer gebruik te maken van duurzame energie. Het Sportbedrijf laat met de installatie van de zonnepanelen zien dat zij, als maatschappelijke Lelystadse instelling, daar graag aan meewerken”, aldus Van den Heuvel. 

Energieneutraal

Door de zonnepanelen op Sportcomplex De Rietlanden levert Sportbedrijf Lelystad dus een grote bijdrage aan de klimaatdoelstellingen. Marcel van Dongen, directeur van het Sportbedrijf, legt uit: “Door de geïnstalleerde zonnepanelen op de twee sporthallen is het sportcomplex energieneutraal. Dat houdt in dat het sportcomplex nu zelfvoorzienend is in energie.”

Grootste installatie binnen Lelystad

De 1410 zonnepanelen op De Rietlanden vormen de grootste installatie binnen de bebouwde kom van Lelystad. Sylvain van Ligtenberg, directeur Enodus en daarmee verantwoordelijk voor het project: “De dakconstructie van de sporthallen is onderzocht en bleek sterk genoeg om deze hoeveelheid panelen gemakkelijk te kunnen dragen. In totaal wekken de zonnepanelen ruim 310.000 kWh per jaar op, wat genoeg is om honderd huishoudens van drie personen een jaar van stroom te voorzien. Sportcomplex De Rietlanden verbruikt ongeveer 250.000 kWh per jaar. Wat overblijft aan elektriciteit gaat naar de scholengemeenschap.”

En nu De Koploper

De realisatie was mogelijk dankzij de subsidiemogelijkheden voor zonne-energie. Van Dongen: “Het blijft wat ons betreft niet bij De Rietlanden. Op dit moment loopt er ook een subsidieaanvraag voor zonnepanelen op Sportcentrum De Koploper. In november zal het Ministerie hier een beslissing over nemen.”