Preventieve oplossing bij dreigende escalaties

09/09/2016

Shield Security & Services B.V. (lid van de BKL) lanceert vandaag als eerste Nederlands beveiligingsbedrijf een eigen merk bodycam: de I Witness. Met deze bodycam kunnen bijvoorbeeld bij evenementen incidenten worden vastgelegd. Het product is bedoeld voor de professionele markt en biedt vooral een preventieve oplossing bij dreigende escalaties of incidenten.

Grote voordelen

Shield Security & Services heeft tien jaar lang geëxperimenteerd met de bodycam. Dennis Massop, directeur van het bedrijf, ziet grote voordelen door het gebruik van de bodycam. “Als bezoekers van een evenement weten dat beveiligers een bodycam dragen, neemt het aantal geweldsincidenten af. Dat leert de praktijk. In de Verenigde Staten is veel ervaring opgedaan met de bodycam. Toen de politie daar bodycams ging dragen, nam het aantal geweldsincidenten met 73% af.”

Daling van incidenten

Beveiligers hebben tot nu toe maar weinig hulpmiddelen tot hun beschikking om het werk goed, veilig en professioneel uit te voeren. De politie kan nog vaak terugvallen op wapenstok, pepperspray, vuurwapen of schild. Beveiligers hebben dat niet. Massop: “Voor (spoorweg) politie, conducteurs, bijzondere opsporingsambtenaren, stewards, baliemedewerkers en hulpverleners zal alleen al de inzet van de I Witness leiden tot een substantiële daling van incidenten, terwijl de opsporingskans van de plegers substantieel wordt verhoogd.”

Meer zekerheden

De bodycam betekent dat een geweldsincident wordt vastgelegd. Dit biedt zekerheid en bewijsmateriaal voor zowel de drager van de I Witness als de burger. Massop: “Het aantal geweldsincidenten daalt waardoor er ook minder ziekteverzuim ontstaat bij overheid en bedrijven. Dit scheelt enorm in de kosten.” De bodycam van Shield Security & Services is zeer compact, heeft een functies als GPS, WiFi, infrarood, pre-record en post-record. De I Witness heeft een zeer eenvoudige bediening, is hufterproof en weegt slechts 110 gram. “Het is mijn overtuiging dat de bodycam de toekomst is en ik verwacht dat op zeer korte termijn al veel beveiligingsbedrijven de bodycam gaan inzetten”, alsdus Massop. “Het biedt een preventieve oplossing voor een groot maatschappelijk probleem, namelijk het gevoel van onveiligheid. Daarnaast is het een veel economischer en slimmere oplossing voor de overheid en bedrijven dan aannemen van meer personeel alleen.”

Voor meer informatie, neem contact op met Dennis Massop, Shield Security & Services, 06 - 52 41 89 18