Zes genomineerden voor Participatiepenning: bekendmaking op 8 april

29/02/2016

Zes Flevolandse bedrijven zijn genomineerd voor een nieuwe onderscheiding: de Participatiepenning. De organisaties Daklapack Europe (Lelystad), Werckpost (Urk), CleanShopping (Emmeloord), CM Packaging (Dronten), De With Pallets (Zeewolde) en Flevoziekenhuis (Almere) zijn door hun gemeente voorgedragen als maatschappelijk betrokken bedrijven die zich het afgelopen jaar het meest onderscheiden hebben in het kader van de Participatiewet.

De winnaar wordt 8 april bekendgemaakt tijdens het Flevopenningen Ondernemersgala.

Iedereen doet mee, iedereen werkt naar vermogen. Dat zijn de uitgangspunten van de Participatiewet. Meedoen in een baan betekent veel voor mensen: financiële zelfstandigheid, sociale contacten, een duidelijke dagstructuur en meer welbevinden. Dit geldt ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook zij moeten naar vermogen mee kunnen doen. 

Om dit mogelijk te maken, zijn banen nodig. En niet zomaar banen. Banen die passend gemaakt zijn voor een medewerker met een arbeidsbeperking. En dat vraagt werkgevers die sociaal ondernemen hoog in het vaandel hebben. Werkgevers die inzien dat juist deze medewerkers van grote waarde kunnen zijn voor hun bedrijf.  In 2015 zijn al een aantal prachtige voorbeelden voorbij gekomen van werkgevers die buiten de gebaande paden durfden te ondernemen en met een sociale én ondernemende blik ruimte maakten binnen hun bedrijf. Om deze ondernemers in het zonnetje te zetten, is de Participatiepenning in het leven geroepen. 

De Participatiepenning wordt mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF). Daarin werken de gemeenten en hun sociale partners samen aan de realisatie van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is de vierde penning in de reeks onderscheidingen voor excellent, innovatief en maatschappelijk ondernemerschap van de Stichting Flevopenningen. De Flevopenningen worden op 8 april in Lelystad uitgereikt tijdens het Flevopenningen Ondernemersgala 2016. De verwachting is dat zo’n 450 Flevolandse ondernemers en bestuurders aan het Ondernemersgala deelnemen.

“Voor de samenwerkende gemeenten vormt het Ondernemersgala een uitstekend podium om nut en noodzaak van een arbeidsmarkt waar voor iedereen plaats is onder de aandacht te brengen”, zegt de Almeerse wethouder Froukje de Jonge die voorzitter is van het RWF. “Ons streven is om voor iedereen een plek op de arbeidsmarkt te realiseren. Dat is een opdracht aan ons allen en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort daar gewoon bij. Ik ben daarom  zeer verheugd met de genomineerden, die ieder op hun eigen terrein in het kader van de Participatiewet uitstekend presteren.”

Tom Lansink, voorzitter van de Stichting Flevopenningen zegt:  “Het succes van de Participatiewet valt of staat met de betrokkenheid van het bedrijfsleven. De koppeling van het Flevopenningen Ondernemersgala aan het RWF door middel van de Participatiepenning benadrukt het wederzijdse belang van overheid en bedrijfsleven en de actieve rol die beide partijen bij de uitvoering van de Participatiewet moeten spelen.”