Nieuwjaarsrede 2020

"Goedenavond dames en heren en wat fantastisch dat jullie hier weer vanavond zijn. Zo hier vanaf het podium heb ik een prachtig uitzicht op hoe geweldig jullie er allemaal weer uit zien. Ik heb niet alleen uitzicht op goede ondernemers, maar ook nog eens mooie, feestelijke, fantasierijke ondernemers en partners.

2020 is voor veel mensen een bijzonder jaar. Ik weet niet of er mensen met trouwplannen in de zaal zitten, maar ik neem aan dat de trouwzaal op 20-2-2020 is volgeboekt. Voor ons is 21-2-2020 heel bijzonder want dan worden de Flevopenningen uitgereikt op de luchthaven. Mooi werk van de stichting dat ze dat doen op Lelystad Airport en daarmee Lelystad Airport en de stad positief in het nieuws brengen. De winnaar van vanavond zal erbij zijn. En welke boodschap minister-president Rutte deze avond brengt. Daarover kunnen we fantaseren.

Maar even zonder gekheid. De MER is doorlopen en aangepast. Laagvliegen is op de korrel genomen en komt niet of nauwelijks meer in de plannen voor, de luchtverkeersverdelingsregeling is door Europa goedgekeurd en het is onze verwachting dat uit het advies van de commissies Remkes zal blijken dat de stikstof voor de luchtvaart geen probleem zal zijn. Dus laten we met elkaar afspreken:

Alle procedures zijn doorlopen. Lelystad Airport gaat open. We hebben dus een nieuwe slogan. Alle procedures zijn doorlopen Lelystad Airport gaat open. En nu even allemaal: Alle procedures zijn doorlopen Lelystad Airport gaat open. En nu met elkaar en zo hard dat ze het in Den Haag horen. Alle procedures zijn doorlopen Lelystad Airport gaat open.

Mijn 1e wens voor 2020 is nu wel duidelijk toch?

2020 De twenties komen eraan. Op een of andere manier heb ik een associatie met de sixties, een periode vol van nieuwe ideeën, verwachtingen en verandering. Maar ook een periode van grote verschillen tussen jong en oud, tussen gevestigde orde en vernieuwers, believers en unbelievers, protesten en krakende politieke en economische structuren, nieuwe manieren van samenwerken.  

Verandering en vernieuwing hangt in de lucht. Kijk naar hoe de stad en bedrijfsterreinen zich ontwikkelen, maar ook naar welke nieuwe ondernemingen en ondernemers erbij komen, wat er met energie staat te gebeuren. Zeker hier in de polder.

Samenwerken, bij elkaar brengen van jong en oud, dromen en plannen maken. Wisten jullie dat we recent zijn gestart met BKL jong voor ondernemers tot 25 jaar. En weten jullie dat onze jongste aangesloten ondernemer Rick Roos 16 jaar oud is. Dat helpt de dit jaar 45-jarige BKL een jonge club te zijn. En wisten jullie dat Meta Jacobs, maar ook bedrijven als A.S.F. Fischer en Lansink al die tijd al lid zijn. Ja Rick, fantaseer eens hoe je onderneming er over 45 jaar uitziet in 2065 tijdens het 90-jarig bestaan van de BKL.

Ik prijs mij gelukkig met een leuk, creatief en enthousiast bestuur. Een prima directeur en een precieze ledenadministrateur. Afgelopen woensdag hebben we een tompouce met elkaar gegeten. Hoe eet je een tompouce? Welk bestek gebruik je? Hoe val je hem aan? Eerst het roze of eerst de pudding, 2 gelijke helften of alles in een keer. De manier waarop ze hem snijden en eten zegt misschien iets over het karakter, maar het filmpje is vooral een knipoog naar fantasie, zaken op een andere manier bekijken, creatief zijn.

Creativiteit zullen we nodig hebben bij onze vragen aan het onderwijs, welke kwalificaties vragen we en wat kunnen we bijdragen? Lelystad Next Level: hoe bouwen we verder aan onze mooie stad en kunnen we onze medewerkers huisvesten, een circulaire duurzame samenleving en een gezond ondernemersklimaat, mobiliteit een evenwichtige arbeidsmarkt. Mooie vraagstukken. Heerlijk wat een kansrijk decennium ligt er voor ons.

Mijn 2e wens is met creativiteit en fantasie werken aan het oplossen van bestaande vraagstukken.

En natuurlijk wens ik jullie een fantastisch 2020 en straks proosten we met elkaar."