Provinciale Staten op werkbezoek bij Lelystad Airport

18/04/2024

Ruim dertig (burger-)leden van Provinciale Staten Flevoland brachten op 10 april jl. een werkbezoek aan Lelystad Airport.

Er wordt veel gesproken over Lelystad Airport, de luchtvaart en het luchtruim, en de Flevolandse Statenleden konden woensdag zelf in gesprek gaan met de mensen van Lelystad Airport en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) om al hun vragen te beantwoorden en ideeën met elkaar te delen.

Het Management Team van Lelystad Airport heeft hierbij een duidelijke uitleg gegeven over de huidige status en de cruciale rol die de luchthaven kan spelen voor Flevoland, en voor Nederland. Ook Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gaf een heldere uitleg over het luchtruim en de vliegroutes.

Om Nederland internationaal goed bereikbaar te houden en om de leefomgeving van Schiphol te verbeteren is een andere verdeling van het vliegverkeer over Nederland van belang. Afgesproken is dat Lelystad Airport als onderdeel van de oplossing kan dienen door overdag (nacht-)vluchten van Schiphol over te nemen. Het verplaatsen van vluchten van Schiphol naar Lelystad geeft een sociaaleconomische impuls aan Flevoland. Het biedt directe en indirecte werkgelegenheid, kennisontwikkeling en human capital in economische activiteiten verbonden aan de luchtvaartsector. Een essentieel aspect van Lelystad Airport is de focus op het bieden van opleidingsmogelijkheden op elk niveau. Dit waarborgt dat kennis en expertise binnen onze provincie blijven. Laten we bovendien niet vergeten dat de regio zich al 15 jaar voorbereidt op uitbreiding, maar al even zo lang wacht op definitieve duidelijkheid van het Rijk.