Doe mee aan de City Challenge Lelystad

11/03/2015

Op 11 februari start in Lelystad de City Challenge.  Met deze prijsvraag daagt de gemeente Lelystad haar inwoners uit met een onderscheidend idee te komen hoe in de toekomst de Lelystadse parken, plantsoenen, wegen, straten en pleinen met minder geld, maar met minimaal dezelfde kwaliteit onderhouden kunnen worden.

Wat is de aanleiding?

Lelystad heeft te maken met een uitdaging van formaat. De gemeente maakt structureel hoge kosten voor het onderhoud van de openbare ruimte. Dat de kosten voor het onderhoud hoog zijn, komt  vooral door de structuur van de stad. In vergelijking met andere steden is Lelystad  erg ruim van opzet. Lelystad heeft veel meer groen in beheer dan andere steden door de vele parken, plantsoenen en brede groenstroken langs de wegen. Ook heeft Lelystad veel ‘grijs’ in de vorm van ruime dreven, straten en pleinen. Dat is prachtig en kenmerkend voor Lelystad, maar relatief duur in onderhoud.

Wat is er al gedaan?

Uiteraard heeft de gemeente zelf de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar maatregelen die de kosten van het onderhoud van de openbare ruimte omlaag kunnen brengen. Veel maatregelen zijn al genomen, zoals: minder maaien, minder gebruik van het (duurdere) geluidsreducerend asfalt, het aanpassen van het openbaar groen waardoor het onderhoud met minder middelen kan worden uitgevoerd, meer inzet van alternatieve vormen van onderhoud zoals een schapenweide en beschikbaar stellen van grond voor een gemeenschappelijke moestuin.  

Waarom deze City Challenge?

Voor nu en in de toekomst is de gemeente Lelystad op zoek naar meer creatieve ideeën en nieuwe invalshoeken om de kosten voor het onderhoud te beperken. Het uitgangspunt daarbij is dat de huidige kwaliteit behouden blijft of zelfs verbetert. Ongewone maatregelen zoals een andere verdeling van de rollen tussen gemeente, burgers, ondernemers en instellingen kunnen hierbij in beeld komen.
Vanuit deze gedachte zijn inmiddels twee expertmeetingen georganiseerd. Creatieve en vakdeskundige mensen hebben hun input gegeven op de vraag hoe onderhoud van de openbare ruimte structureel en met behoud van de huidige kwaliteit goedkoper kan plaatsvinden. 

Om nog meer en verder uitgewerkte ideeën te krijgen, wordt dezelfde vraag via de City Challenge neergelegd bij een landelijke pool van studenten, die zich vaker buigen over  dit soort vraagstukken. 

De gemeente Lelystad wil daarnaast graag gebruik maken van de creativiteit en betrokkenheid van de Lelystedelingen en nodigt hen daarom nadrukkelijk uit aan deze challenge mee te doen
 

Doe mee!

Vindt u het belangrijk om mee te denken over het beheer van de openbare ruimte in Lelystad en/of uw wijk en heeft u het ‘verschil makende idee’ dat zorgt voor een structurele besparing op de kosten voor het onderhoud van de openbare ruimte? Doe dan mee met de prijsvraag en voeg iets toe aan Lelystad. De beste ideeën worden door een jury gekozen en  zullen verder worden uitgewerkt.

Uitgebreide informatie  over de prijsvraag is te vinden op http://www.onlinechallenges.org/GemeenteLelystad/Challenges/CityChallengeLelystad/Briefing.
Inwoners kunnen deelnemen aan de prijsvraag door hier hun idee met toelichting en uitwerking in te vullen. Deelname is mogelijk tot en met 29 maart 2015.