Europese miljoenen voor economie Flevoland

04/03/2015

Op donderdag 5 maart is er om 15.30 uur in het provinciehuis in Lelystad een startbijeenkomst voor alle geïnteresseerden die (mogelijk) een projectaanvraag willen indienen in het kader van het programma Kansen voor Flevoland 2014-2020

Gedeputeerde Staten hebben onlangs het programma Kansen voor Flevoland 2014-2020 gepresenteerd. Hierin staat hoe de provincie de komende jaren economische en duurzame ontwikkelingen in Flevoland wil stimuleren. De directe aanleiding is dat Europa opnieuw budget beschikbaar heeft gesteld om te investeren in de regionale economie. 

Het totale budget voor Kansen voor Flevoland 2014-2020 bedraagt 25,1 miljoen euro. Daarvan komt 15,2 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de provincie zelf levert een bijdrage van 5,3 miljoen euro en het Rijk is co-financier voor 4,6 miljoen euro. Ook al heeft Europa het EFRO-budget naar beneden bijgesteld, het innovatiebudget voor Flevoland is op hetzelfde niveau gebleven als in de periode 2007-2013.

 

Stimulering innovatie en koolstofarme economie

Het programma Kansen voor Flevoland 2014-2020 heeft twee pijlers: innovatie en koolstofarme economie in Flevoland. Bij innovaties werken verschillende organisaties samen op het gebied van onderzoek en technologische ontwikkelingen. Hiermee willen zij maatschappelijke uitdagingen en behoeften oplossen. Deze innovaties passen binnen de topsectoren of gaan over de sectoren heen (cross-overs). Bij koolstofarme economie wil de provincie zich richten op meer duurzame energie, het gebruik van biomassa als energiebron en het restproduct van bio-energie hergebruiken (bijvoorbeeld biogas).

 

Startbijeenkomst 5 maart

Op donderdag 5 maart is er om 15.30 uur in het provinciehuis in Lelystad een startbijeenkomst voor alle geïnteresseerden die (mogelijk) een projectaanvraag willen indienen. In deze bijeenkomst komen de regels en het indienen van een aanvraag aan bod. Daarnaast vertellen ondernemers over bijzondere projecten waarvoor zij subsidie hebben ontvangen. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor vragen. Wie geïnteresseerd is in deze bijeenkomst, kan een e-mail sturen naar secretariaatGE@flevoland.nl. Dan wordt een uitnodiging met het programma gestuurd.

 

Kansen voor West 2014-2020

Kansen voor Flevoland 2014-2020 is de Flevolandse invulling van het Operationeel Programma Kansen voor West 2014-2020. Dit programma wordt uitgevoerd in samenwerking met de vier Randstadprovincies en de vier grote steden. Al eerder kreeg de provincie Flevoland een EFRO-subsidie in het kader van het Operationeel Programma Kansen voor West. In de periode 2007-2013 realiseerde de provincie met de EFRO-bijdrage van 33 miljoen euro een totale investering in de Flevolandse economie van ruim 150 miljoen euro.